De zoekmachine Google bedient graag de zoekende mens. Het bedrijf heeft als missie na iedere zoekopdracht linkjes naar websites, Tweets en bestanden te tonen die zo goed als mogelijk aansluiten bij die opdracht. Het is precies deze missie – de zoekende mens bedienen – die er voor zorgt dat vanaf 21 april de zoekresultaten anders gesorteerd zijn dan voorheen. Google toont aan mensen die op een mobiel apparaat een zoekopdracht intoetsen, dan alleen nog maar websites die mobielvriendelijk zijn.

Een logische en vooruitstrevende stap als je bedenkt dat steeds meer mensen het internet vanaf hun smartphone bezoeken. Je hebt immers niets aan een link die je verwijst naar inhoud die je niet goed kunt lezen.

Niet mobielvriendelijk: grote paniek?

Als je website nog niet mobielvriendelijk is, is grote paniek zeker niet nodig. Maar de noodzaak om aan te sluiten op de ontwikkelingen is er wel.
Onderzoekers voorspellen dat in 2015 voor het eerst meer mensen het internet benaderen vanaf een smartphone dan vanaf een desktop. Wat niet wil zeggen dat er minder mensen hun gewone computer gebruiken om het internet op te gaan. Het gaat dus simpelweg om meer bezoekers, waar je van kunt profiteren met een mobielvriendelijke website.

Internet bezoek vanaf een mobiele telefoon versus een PCvoorspelling m.b.t. het internet bezoek vanaf een mobiele telefoon versus een PC

Ga mee in de vaart der volkeren

In oktober 2014 schreef ik een artikel over het belang van een mobielvriendelijke website: ‘Doet mijn website het op een mobiel?’. In dat artikel bood ik een responsive check aan en twee mogelijke oplossingen: de website volledig responsive maken of eerst werken met tijdelijke verbeteringen. De tweede oplossing is met het nieuwe beleid van Google nu geen optie meer.

Wilt je met jouw website ook de gebruikers met een mobiel apparaat bedienen?

Bel me even voor een afspraak (06 40134 972). Dan bekijken we de beste aanpak om uw website mobielvriendelijk te maken. Iedere situatie is weer anders en vraagt om een passende oplossing.

Linkjes:
Met deze test kun je analyseren of jouw website mobielvriendelijk is: Mobiel vriendelijke test van Google
Dit artikel is een aanvulling op mijn eerder gepubliceerde artikel 'Doet mijn website het op een mobiel?'

Moon Tummers, 21 april 2015
Eindredactie: Bas van Lier