Steeds meer informatie op internet wordt overgebracht met behulp van video. Wil je aanhaken bij deze trend omdat je verwacht zo je doelgroep beter te bereiken? Kijk dan welke inhoud op je website zich het beste leent om in een filmpje te delen in plaats van in tekst of beeld. En ga aan de slag!

Toepassingsmogelijkheden van video

Tutorial maken
Geef jij vaak uitleg over bepaalde handelingen aan je klanten? Maak daar dan kleine tutorial video’s van. Als het gaat over handelingen op een computer of telefoon, laat dan schermafdrukken of schermopnames zien in je video.

Actualiteit belichten
Maak korte video’s over actuele ontwikkelingen in je vakgebied. Mijn filmpje over het toenemende gebruik van video in websites is hier een voorbeeld van.

Kennis overbrengen
Breng je op je website vooral kennis over aan je doelgroep? Verwen je bezoekers dan eens met een video waarin je deze kennis met ze deelt.

Sfeer over brengen
Organiseer je regelmatig events, lezingen of workshops? Maak dan een sfeerimpressie die zo aanstekelijk is dat iedereen die ernaar kijkt bij je volgende event, lezing of workshop aanwezig wil zijn.

Projecten uit je portfolio presenteren
Ga eens na of je het eerstvolgende project dat je aan je portfolio gaat toevoegen niet in een video kunt presenteren en toelichten.

Tevreden klanten aan het woord laten
Testimonials van tevreden klanten vergroten de kans dat nieuwe klanten de stap nemen om met jou in zee te gaan. Geschreven testimonials doen dat al, maar een gesproken testimonial van een klant die bereid is om daaraan mee te werken is nog veel overtuigender.

Alle ins & outs belichten
Rust jouw bedrijf op één product of één dienst? Belicht dan steeds een ander aspect hiervan in een korte video.

Je bedrijf of organisatie presenteren
Vanzelfsprekend kun je ook denken aan een profielfilm/bedrijfsfilm waarin je in het kort toelicht waar jouw bedrijf voor staat en wat je te bieden hebt. Zo’n filmpje doet het goed op de profielpagina van je website en kun je van tijd tot tijd delen via sociale media om jezelf weer eens onder de aandacht te brengen bij je potentiële klanten.

Hulp inschakelen of uitbesteden?

Cursus video maken

Er zijn talrijke (online) cursussen te vinden waarin je leert hoe je inhoudelijk goede filmpjes maakt. Ik vind de cursus van Etadoro een scherp geprijsde en prettige online cursus: ‘Betere video’s maken voor iedereen. Theorie en praktijk wisselen elkaar op een prettige manier af. In deze cursus leer je o.a. hoe je allerlei beginnersfouten kunt vermijden en hoe je met bewust gebruik van licht en geluid filmpjes met betere kwaliteit kunt maken.’

Hulp bij voorbereiden, monteren en afwerken video

Ik vond het niet meevallen om snel mijn weg te vinden in een programmaatje waarmee je een video kunt monteren en bewerken. Daarom klopte ik aan bij Casper Thiel (Studio Karakter), een professionele filmmaker. Ik huur hem in om mij te helpen bij de voorbereiding en de afwerking van mijn video's. Dat kun jij ook doen!

Video laten maken

Is het maken van video’s niets voor jou en besteed je het liever helemaal uit? Gelijk heb je! Waarschijnlijk heb je al heel wat mailtjes ontvangen van bedrijven die aanbieden om jouw bedrijfsfilm te maken. Als ik in hun portfolio’s kijk vind ik de resultaten vaak nogal standaard. Mijn klanten zijn alles behalve standaard en daarom raad ik liever mensen uit mijn netwerk aan, zoals Casper van Studio Karakter. Casper is een zeer klantvriendelijke filmregisseur met oog voor inhoud en zijn creatieve achtergrond levert video’s op die origineel en authentiek zijn.

Ter inspiratie

Kennisoverdracht
Alfabeta nam in een eenvoudige en vaste vorm al vele filmpjes op met iedere keer een andere TaalTip.

http://www.alfabeta.nl/taaltips/

Sfeer overbrengen
Godin&training heeft een zeer aanstekelijk filmpje laten maken van hun 'Avond over de liefde'. Je krijgt een goede indruk van wat zo’n avond inhoudt en door alle enthousiaste reacties van het publiek achteraf wil je deze beleving ook meemaken.

Deze video is gemaakt door Rosa Boesten  
Meer weten over deze avond?

Bekendheid vergroten / Social media campagne
Op de website routevangogheurope.eu zie je een voorbeeld van filmpjes die de betrokkenheid van de doelgroep vergroten. Deze organisatie roept in de campagne #followvangogh haar bezoekers op om ook filmpjes van hun zoektocht naar Van Gogh te maken en deze te delen (interactieve storytelling).

Deze video is gemaakt door No Dutch No Glory
http://www.routevangogheurope.eu/followvangogh

Profielfilm / bedrijfsfilm
DATBureau laat zien wie ze zijn en wat ze maken. Naast het feit dat ik dit een fijn videootje vind om naar te kijken leent bewegend beeld zich ook heel goed voor het presenteren van sommige van hun portfolio items.... Deze video is gemaakt door Maaike Delver.

Reageren? Graag! Liefst op mijn la rotonde du monde facebookpagina